A sosit momentul mult așteptat și v-ați decis să oficializați relația voastră? Dacă emoția cererii în căsătorie a fost mare, probabil că vă doriți ca și nunta voastră să fie una de poveste.
Pentru ca totul să decurgă așa cum trebuie și nimic să nu vă strice acea zi superbă, este important să aveți în vedere toate costurile pe care le implică un astfel de eveniment. V-am pregătit mai jos o listă estimativă cu toate cheltuielile de care să țineți cont cu ocazia organizării unei nunți.
Cât costă o nuntă în România
Având în vedere că o nuntă este un eveniment important din viața unei familii, costurile la care se ridică organizarea unei nunți în România, în momentul de față, pot să varieze oricât între 6000-10.000 euro. Toate aceste cheltuieli depind, desigur, de amploarea evenimentului, adică de numărul de invitați, de locație, dar și de alte detalii specifice pe care și le doresc mirii.
În principal, pentru o astfel de ocazie, există anumite categorii de costuri care sunt fixe, cum sunt închirierea de servicii foto-video și a formației pentru muzică, ținutele mirilor, verighete, închirierea și decorarea sălii. Alte cheltuieli, cum sunt cele legate de meniurile și invitațiile de nuntă, variază, evident, în funcție de numărul de invitați care participă la eveniment.
Din acest motiv este important să stabiliți încă de la început dacă vă doriți o nuntă cu un buget redus sau dacă vă puteți aloca mai multe resurse, pentru un eveniment mai elaborat și cu un număr mai mare de invitați (minim 100).
În plus, cheltuielile de nuntă se pot reduce considerabil dacă vă hotărâți să aveți cununia civilă în aceeași zi cu cea religioasă. Această variantă prezintă însă dezavantajul că în ziua cu pricina veți fi mereu pe fugă, fără a avea timp, ca miri, să savurați fiecare moment al acestei importante zile.
De asemenea, puteți apela și la serviciile unui wedding planner sau organizator de nunți, care se va ocupa, contra cost, de toate detaliile legate de administrarea bugetului, în locul vostru.
Iată ce costuri veți avea pentru cununia civilă, separat de cele ale petrecerii de nuntă de la restaurant.
Costuri pentru cununia civilă:
- Taxa pentru oficiile efectuate de primărie (acolo unde este cazul): 100 lei;
- Taxe pentru certificate medicale (analizele trebuie efectuate anterior, apoi prezentată o adeverință de la medicul de familie): 200 lei;
- Costurile necesare vestimentație mirilor, dacă e diferită de cea de la cununia religioasă: între 300-1000 lei;
- Costurile pentru servicii de machiaj și coafură a miresei, dacă este cazul: 350 lei;
- Buchetul miresei, între 150-300 lei;
- Fotograf angajat al primăriei: 200 de lei; dacă serviciu este efectuat de fotograful sau agenția angajată de către miri, costul pentru întregul eveniment variază între 3500-5000 lei;
- Șampania și gustările servite invitaților, în jur de 15-25 lei/persoană, variază în funcție de numărul de invitați;
- Hostese, dacă este cazul: între 150-400 lei.
Costurile pentru cununia religioasă:
- Invitațiile de nuntă, ce variază în funcție de hârtie, culoare, modelul ales (romantic, floral, vintage ): între 0,9-2,8 lei/buc.;
- Costurile pentru vestimentația miresei (rochie, pantofi, voal și parura, geantă, bijuterii, jartieră specială), între 1000-5000 lei;
- Costurile pentru servicii de machiaj și coafură a miresei pentru ocazii, dacă e cazul: minim 350 lei;
- Costurile pentru ținuta mirelui (pantofi, costum, vestă, lavalieră, cămașă, butoni), între 500-2000 lei ;
- Buchetul miresei, între 200-300 lei;
- Buchete nașă, domnișoare de onoare și flori mici pentru părinți și naș: 150-300 lei;
- Verighetele, pornesc de la 200 de lei și ajung până la 2000 lei;
- Taxele pentru biserică, ce variază în funcție de mărimea bisericii sau de locația ei: între 500-2000 de lei; dacă se solicită și alte servicii, precum un cor, acestea se plătesc separat;
- Lumânările speciale pentru cununie ale mirilor și nașilor, între 400-700 lei;
- Șampanie, pișcoturi, vin pentru ceremonia religioasă, 100-500 lei;
- Fotograf și cameraman, cu prețuri începând de la 2500 lei fiecare; aceștia pot fi aleși din timp și poate fi negociat un pachet avantajos.
Cheltuielile pentru toate aceste servicii și pachete speciale de nuntă depind de gusturile și preferințele mirilor sau ale celorlalte persoane implicate în organizarea acestui eveniment deosebit.
În ceea ce privește costurile legate de petrecerea de nuntă propriu-zisă, acestea sunt direct legate de mărimea evenimentului și implicit de numărul de invitați. Având în vedere că în anul curent se aplică încă o mulțime de restricții pe fondul pandemiei, anumite evenimente impun și ele un număr limită de invitați. Acesta poate să varieze de la 50 la maxim 300, în funcție și de capacitatea sălii de petrecere.
Dacă organizați o nuntă în anul 2022 va trebui să faceți alegerile ținând cont și de aceste posibile restricții referitoare la mărimea sălii și la numărul de invitați. Aceste date vor dicta și pot modifica, implicit, și cheltuielile estimative legate de organizarea nunții. Mai exact, cheltuielile pot crește sau se pot amortiza în funcție de numărul de persoane participante la eveniment.
Mai jos aveți o listă cu cheltuielile medii pe care trebuie să le aveți prevăzute pentru petrecerea de la restaurant.
Costurile pentru petrecerea de nuntă:
- Închirierea sălii de nuntă, 1500-3500 lei;
- Decorarea sălii, dacă nu este inclusă în prețul anterior, 1500-2000 lei;
- Aranjamentul floral de pe masa mirilor: 200-700 lei;
- Decorarea meselor invitaților cu tipărituri personalizate (meniuri, place-carduri etc.): între 1-6 lei/persoană;
- Aranjarea meselor cu fețe de masă, huse speciale de scaun, șervețele: 15-25 lei/invitat;
- Aranjamente florale mese, 150-200 de lei/masă de 6-8 persoane;
- Mărturiile speciale de nuntă de pe mese, între 18-25 de lei/persoană, în funcție de model;
- Costuri meniuri mâncare: între 180-300 lei/invitat;
- Cost pachet băuturi de la localul de nuntă, între 50-90 de lei/invitat;
- Cost meniu fructe, între 4-6 lei/persoană;
- Cost Candy-bar separat, minim 500 lei;
- Tortul special al mirilor, între 30-100 lei/kg;
- Plicurile de pe mesele invitaților, între 1-2 lei de cuplu;
- Serviciile foto-video, menționate anterior;
- Muzica: de la 1500 pentru DJ sau artiști, la minim 10.000 pentru formație;
- Tips-uri chelneri nuntă: 10% din serviciile de masă oferite.
La aceste cheltuieli legate de petrecerea de nuntă se pot adăuga alte costuri, în funcție de bugetul alocat și de preferințele mirelui și ale miresei. Iată, deci, o listă cu alte cheltuieli, de data aceasta opționale.
Alte cheltuieli pentru nuntă:
- Decorarea cu un covor roșu la intrare și arcade de flori: 500-1500 lei;
- Panou de flori, 1500 lei;
- Baloane, confetti, artificii: 150-1000 lei;
- Fântână de ciocolată, 150-200 lei;
- Photo booth (cabina foto): de la 700 lei (3 ore) la 1500 lei (8 ore);
- Momente artistice speciale (dansatori, animatori etc.) – începând de la 2000 lei;
- Transport și cazare invitați, dacă e cazul: în funcție de necesar și locație.
În plus, la fiecare nuntă se obișnuiește ca fiecare invitat să primească un mic suvenir care să le reamintească de fericitul eveniment la care au luat parte. Aceste mărturii pot fi un mic platou cu dulciuri sau o cutie de bomboane, însoțite de o sticlă de vin, țuică sau o șampanie. Prețurile pentru ambalajele din hârtie sau carton variază între 0,8-2,5 lei/invitat, iar pentru alte mărturii între 1-35 de lei, în funcție de culoare, model, textură etc.
Bugetul pentru o nuntă organizată în ziua de azi în România trebuie să fie suficient de generos încât să acopere toate aceste cheltuieli. Desigur, toate aceste costuri sunt dictate de preferințele celor mai importante persoane, care sunt mirele și mireasa.
Pentru a face din această ocazie specială un eveniment de neuitat, planificați din timp toate detaliile și căutați furnizorii cei mai buni, astfel încât să vă asigurați că veți putea optimiza la maxim cheltuielile. În fond, ziua nunții este unică și trebuie să fie memorabilă!