Jurăminte de nuntă: De unde provine obiceiul și exemple Leave a comment

Ziua căsătoriei este unul dintre cele mai fericite momente ale vieții, pentru că reprezintă o sărbătoare a iubirii și un prilej de a petrece în compania familiei și a prietenilor. Pentru ca evenimentul să fie perfect până la cele mai mici detalii, este necesar ca organizarea nunții să fie realizată cu atenție și răbdare.

Printre cele mai importante clipe din timpul ceremoniei se află rostirea acelor cuvinte de suflet, care exprimă sentimentele pe care cei doi îndrăgostiți le au unul față de celălalt. Prin jurăminte de nuntă, mirele și mireasa își unesc destinele. Chiar dacă nu este un obicei tradițional românesc, a devenit popular în ultimii ani și tot mai multe cupluri folosesc acest prilej pentru a crea o atmosferă solemnă și emoționantă.

Iată care sunt cele mai importante detalii despre jurăminte de nuntă și cum se pot integra în ceremonialul de nuntă, pentru amintiri de neuitat:

Jurămintele de nuntă – origini și obiceiuri

Jurămintele de nuntă au apărut în SUA și au ca inspirație obiceiurile din timpul cununiei religioase. De-a lungul timpului au evoluat de la citate din texte bisericești și au ajuns în ziua de astăzi să aibă diferite forme și mesaje, în funcție de creativitatea fiecărui cuplu.

La început vorbele erau rostite de preoți sau de îndrumătorii spirituali ai celor doi miri, de exemplu părinții acestora sau persoane cu autoritate în comunitatea respectivă. Tinerii căsătoriți făceau schimb de inele în timpul acestor discursuri, ritual care s-a păstrat până în prezent.

În a doua jumătate a secolului trecut s-au diversificat formele de realizare a jurămintelor și au apărut obiceiuri noi, în pas cu vremurile. Multe cununii religioase au început să fie organizate în aer liber sau în locuri special amenajate din saloane de nunți. Aranjamentele florale, muzica festivă și atmosfera de petrecere au completat momentele solemne, care au devenit treptat adevărate spectacole, atent regizate de protagoniști și de organizatorii de nunți.

Cum se includ jurămintele de nuntă în eveniment

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea poate fi descărcată de aici

Jurămintele de nuntă se pot rosti în timpul slujbei religioase, la începutul petrecerii de nuntă sau la momentul festiv al tăierii tortului de nuntă. Pot fi tipărite pe cartonașe și puse pe mese, lângă aranjamentele de flori.

O idee tot mai populară este includerea textelor ce compun jurămintele pe invitații de nuntă, ca o completare la informațiile despre eveniment (data, locul cununiei civile și a celei religioase, numele nașilor, locația pentru petrecerea de nuntă). Grafica și culorile invitațiilor trebuie să fie în concordanță cu mesajul transmis prin cuvintele celor doi miri.

Fie că sunt invitații de nuntă ieftine sau combinații sofisticate de materiale fine, invitații de nuntă în Cluj, București, Sibiu, Iași sau alt oraș al țării, aceste articole sunt foarte importante pentru tinerii căsătoriți, deoarece poartă cu ele povestea lor de iubire, dau lumii de știre despre fericitul eveniment din viața lor.

Un obicei foarte apreciat este cel al dăruirii unor mărturii de nuntă, care să le amintească oaspeților de căsătoria ce a avut loc și de petrecerea la care au participat cu bucurie. Acestea sunt diverse obiecte cu simbolistică legată de iubire, cuplu, familie și pot fi inscripționate cu vorbele frumoase din jurămintele de nuntă.

Pentru modelele de mărturii de nuntă care nu se potrivesc pentru inscripționări, o variantă elegantă este scrierea unor cuvinte pe pungi de nuntă, care sunt așezate pe mese sau oferite oaspeților la plecarea de la eveniment.

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea poate fi descărcată de aici

Vor fi utilizate accesorii în ton cu stilul nunții și cu nuanțele folosite la decorarea sălii. Pot fi folosite funde, șnururi, cutii elegante, alte accesorii pentru nuntă care să dea o notă festivă cadoului simbolic oferit oaspeților.

Sugestii de jurăminte de nuntă

Dacă mirii vor să-și scrie jurăminte de nuntă originale, este recomandat să înceapă acest lucru cu cel puțin trei săptămâni înainte de ziua cea mare. Astfel, vor crea mesaje de suflet, sensibile și creative, care să reprezinte peste ani legătura de suflet dintre ei. Totodată, organizatorii vor primi în timp util textele pentru a le utiliza la personalizarea accesoriilor pentru nuntă.

Au la dispoziție diferite stiluri de texte pentru invitații nuntă și jurăminte de nuntă: romantice, clasice, în versuri, citate celebre, melodii, texte umoristice și multe altele. Iată câteva sugestii din care mirii pot să se inspire, pentru crearea unor jurăminte de nuntă memorabile:

  • Dragostea constă în dorința de a da ceea ce este al tău altuia și de a simți fericirea acestuia ca și cum ar fi a ta – Emanuel Swedenborg;
  • Nu știu unde duce drumul meu, dar merg mai bine când te țin de mână – Alfred de Musset;
  • În momentul în care vei avea în inima ta acest lucru extraordinar numit dragoste și vei simți adâncimea, încântarea și extazul ei, vei descoperi că lumea s-a transformat pentru tine – Krishnamurti;
  • Spune-mi, dacă te-aş prinde-ntr-o zi şi ţi-aş săruta talpa piciorului, nu-i aşa că ai şchiopăta puţin, după aceea, de teamă să nu-mi striveşti sărutul? – Nichita Stănescu;
  • Frumoaso, ți-s ochii așa de negri încât seara când stau culcat cu capu-n poala ta, îmi pare că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul din care tainic curge noaptea peste văi, și peste munți și peste șesuri, acoperind pământul c-o mare de-ntuneric. Așa-s de negri ochii tăi, lumina mea – Lucian Blaga.

Emoțiile, bucuria, speranța, toate aceste sentimente nobile sunt cuprinse în jurăminte de nuntă, de aceea crearea și transmiterea lor reprezintă momente importante din organizarea acestui eveniment minunat din viața fiecărui om.

Cine a citit acest articol a fost interesat de produsele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.