Meniul de nuntă: cum îl alegi și ce trebuie să conțină

Nunta ta este una dintre cele mai importante și memorabile ocazii din viața ta, ziua în care tu și partenerul tău promiteți să vă petreceți restul existenței împreună, înconjurați de cei dragi. Deși există multe lucruri de luat în considerare atunci când planifici o nuntă, precum ținutele, locația, muzica, fotograful sau decorațiunile, meniul este unul dintre cele mai importante elemente ale zilei.

Acesta nu numai că va reflecta gusturile și personalitatea voastră, dar poate, de asemenea, să schimbe complet percepția invitaților despre eveniment. Când vine vorba despre alegerea meniului de nuntă, sunt câteva aspecte importante de care trebuie să ții cont. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci unele dintre cele mai inspirate alegeri și să te asiguri că felurile de mâncare servite la nuntă vor fi pe placul persoanelor care vă vor fi alături în ziua cea mare.

Stabilește-ți un buget în care să te încadrezi

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci înainte de a alege ce meniuri pentru nuntă să folosești este să stabilești un buget pe care să încerci să îl respecți. Acest lucru poate fi complicat atât din dorința de a-ți răsfăța invitații cu o varietate de preparate care mai de care mai gustoase, cât și din dorința de a păstra calitatea la cele mai înalte standarde.

Nunțile pot fi scumpe, iar mâncarea este una dintre cele mai mari cheltuieli. Ține minte că în funcție de prețul ingredientelor, costul final al preparatelor poate crește din ce în ce mai mult. Spre exemplu, o porție de mușchi de vită va fi mai scumpă atât în magazin, cât și după ce va fi preparată de bucătar, deoarece aceasta este mai pretențioasă decât una de cotlet de porc.

Ia în calcul preferințele sau restricțiile alimentare ale invitaților

Deoarece este important ca toți oaspeții să se simtă bine, este recomandat să afli dacă aceștia au restricții precum alergii ori intoleranțe sau chiar preferințe alimentare în funcție de religie, cultură sau alte considerente. Poți afla cu ușurință acest lucru atunci când trimiți invitații pentru nuntă – rezervă un loc special în care aceștia pot nota aceste criterii, astfel încât să poți stabili un meniu optim pentru fiecare.

Dacă observi că ai o varietate de gusturi și caracteristici ale preparatelor de care ar trebui să ții cont, o variantă eficientă pentru care poți opta este servirea unui meniu de tip bufet suedez. Acesta poate fi împărțit pe grupe alimentare majore, precum vegetarian, ovo-lacto-vegetarian, cu fructe de mare și pește sau preparate din diverse cărnuri.

Folosește-te de sezonalitatea alimentelor

Atunci când îți alegi meniul, ține cont de anotimpul în care este organizată nunta. Ingredientele de sezon sunt adesea mai proaspete, mai aromate și mai puțin costisitoare decât cele care sunt disponibile doar pe comandă sau din import. De exemplu, dacă ai o nuntă de vară, poți lua în calcul să incluzi mâncăruri mai ușoare, cum ar fi salate și legume la grătar.

Deși prăjiturile sunt atemporale și nu țin cont de vremea de afară pentru a fi servite, iarna pot fi potrivite dulciurile cu ciocolată sau creme consistente. În mod similar, în sezonul cald, poți opta pentru un fruit sau smoothie bar ori pentru prăjituri lejere de tip mousse sau pe bază de înghețată.

Sursa: Shutterstock

Nu-ți neglija preferințele personale

Meniul de nuntă ar trebui să reflecte gustul și stilul tău personal, cât și pe cel al partenerului tău. Dacă sunteți amândoi gurmanzi declarați, luați în considerare feluri de mâncare care vă reprezintă sau pe care le-ați întâlnit în diverse momente cheie ale relației voastre.

Este important să alegi feluri de mâncare pe care amândoi le îndrăgiți și pe care știi că oaspeții tăi le pot aprecia. O idee interesantă poate fi să organizați un bufet suedez tematic în care să se regăsească preparatele voastre preferate din călătoriile făcute împreună. Ca să economisești din punct de vedere al costurilor, poți opta de asemenea pentru mărturii inedite – sticluțe umplute cu bomboanele voastre favorite, punguțe de nuntă cu biscuiți sau brioșe tematice etc.

Alege meniul în funcție de stilul nunții

Când îți stabilești meniul de nuntă, este recomandat să iei în considerare aspectul general pe care îl va avea evenimentul și atmosfera care va guverna ziua. Dacă ai o nuntă oficială sau luxoasă, orientează-te spre servirea unei mese așezate cu feluri de mâncare diverse.

În cazul în care nunta este restrânsă sau tematică (petrecere în grădină, cocktail pe marginea lacului ș.a.), poți opta pentru un bufet suedez, o masă lungă cu toți invitații într-un decor specific sau chiar o combinație între acestea. Ține cont și de ora mesei. Dacă ceremonia are loc seara, poți  să le oferi invitaților o gustare târzie urmată de un fel principal și de un desert ușor în loc de o masă completă cu mai multe feluri de mâncare.

Alegerea meniului pentru nuntă poate fi o sarcină copleșitoare, mai ales dacă este însoțită și de celelalte decizii pe care va trebui să le iei odată ce ziua cea mare se apropie. Ține cont de ideile și sfaturile din acest articol și nu uita să pui o parte din personalitatea ta și a partenerului tău în alegerile pe care le vei face.

Cine a citit acest articol a fost interesat de produsele