Urmează să participi la nunțile cunoscuților sau vrei să știi în ce va consta darul de nuntă și cam cu cât trebuie „să cinstești masa“? Chiar dacă este importantă ținuta ta din ziua marelui eveniment, dar și bucuria pe care o resimți când ești martor la bucuria apropiaților, nu uita că trebuie să te preocupe și stabilirea darului de nuntă.
În cazul în care nu ești prea obișnuit cu nunțile și nu știi cât merge darul, există câteva criterii pe care merită să le iei în considerare. Iată cât și cum să dăruiești la o asemenea ocazie specială, din articolul nostru!
Cum se stabilește darul de nuntă?
Cât este darul la nuntă în 2023?
Ce daruri de nuntă poți să oferi mirilor?
Cum se stabilește darul de nuntă?
Probabil, vrei să afli cum se stabilește darul de nuntă ca să știi ce sumă să pui în plicul proaspeților însurăței. Deși nu sunt legi scrise, există criterii utile pentru a decide asupra sumei pe care o pui deoparte.
Ca să nu dai greș, pe lângă bugetul de care dispui, ia în calcul și dacă ai de gând să participi singur sau însoțit la o nuntă, fiindcă acest lucru poate să influențeze stabilirea darului.
Sunt persoane care se gândesc la darul de nuntă în funcție de suma pe care mirii le-au oferit-o la propriul lor eveniment. Dacă acesta este și cazul tău, gândește-te doar la anii care au trecut de la nunta ta. Cel mai probabil, prețurile au crescut de atunci. Urmează să te căsătorești, la rândul tău? Atunci merită să te ocupi de estimarea cheltuielilor pentru nuntă.
Gradul de rudenie
Nu vei fi surprins să afli că darul de nuntă poate să crească sau să scadă în funcție de relația cu mirii sau de gradul de rudenie dintre tine și mire/mireasă. De regulă, părinții mirilor, nașii, frații și prietenii apropiați oferă un dar de nuntă mai mare decât un invitat obișnuit.
Atunci când mergi la petrecerea de nuntă a unor simple cunoștințe, poți să te interesezi despre cât merge meniul, în funcție de zona, orașul sau locația în care are loc fericitul eveniment.
Nu știi cum să organizezi o nuntă cu bani puțini? Deși pare imposibil în zilele noastre, poți să investești și într-un eveniment cu buget redus fără a renunța la anumite elemente specifice. Este vorba doar despre priorități!
Locația/Restaurantul
Următorul lucru pe care să îl ai în vedere când setezi darul de nuntă? Locația sau restaurantul. Gândește-te și la suma pe care mirii au investit-o pentru a pune la punct acest eveniment unic.
Dacă mergi la o nuntă într-un cadru intim și restrâns sau la un restaurant cu o capacitate redusă, nu vei fi nevoit să dai un dar mare. În schimb, în situația nunților care au loc la restaurante selecte, poți să dăruiești sume mai mari de bani. Poate ești atras de nunta în aer liber și vrei să răsplătești mirii că s-au gândit la o astfel de locație.
Pe lângă achiziționarea ținutelor, a meniului și a decorului, mirii se ocupă și de invitații, mărturii sau plicuri pentru nuntă, așa că și cheltuielile lor sunt pe măsură.
Meniul
Multe persoane se raportează și la meniu când se întreabă: Cât să dau la nuntă? Ar fi recomandat să cunoști cu aproximație care este suma meniului de care te vei bucura la acest eveniment.
Meniurile pot să difere ca preț, în funcție de oraș sau de restaurant. Dacă în orașele de provincie poți plăti mai puțin pe un meniu, în capitală, prețul meniului rareori scade sub 60 de euro.
Cum stabilești darul de nuntă? Dacă știi că prețul meniului este 300 de lei, darul ar trebui să fie categoric mai mare, astfel încât mirii să se poată bucura și de bani suplimentari pe lângă plata mâncării și a băuturii servite. În funcție de bugetul de care dispui, le poți dărui mirilor câteva sute de lei în plus.
Atmosfera
De obicei, oamenii se lasă influențați și de alte aspecte atunci când calculează darul de nuntă. Astfel, aceștia țin cont de muzică, de atmosfera generală, de modul în care este decorat restaurantul sau de alți factori care i-au ținut la eveniment până în zori!
Deși nu este o regulă, poți păstra în minte această sugestie. Dacă te-ai simțit extraordinar la petrecerea unui prieten, de ce să nu-i demonstrezi acest lucru și printr-un dar de nuntă mai generos?
Câți bani dăm la nuntă?
Îți putem oferi un alt exemplu care să te ajute pentru a stabili darul de nuntă. Dacă un meniu costă 250 de lei și mergi în calitate de simplu invitat, poți lăsa în plic undeva între 400 și 500 de lei. Desigur, suma se dublează dacă participi la eveniment însoțit.
Rudele, dar și prietenii foarte apropiați ai mirilor oferă mai mult de dublu pentru darul de nuntă; în această situație, o singură persoană poate să dăruiască între 600 și 700 de lei. Desigur, părinții și nașii sunt cei care dau cele mai mari sume, în funcție de posibilități.
Cât este darul la nuntă în 2023?
Nu știi cât să dai dar la nuntă în 2023? Trebuie să fii conștient că au crescut cheltuielile mirilor în ultimii ani, așa că probabil și darul trebuie să fie mai consistent. Ca să nu dai greș, suma ideală ar putea ajunge la 1500 de lei, pentru două persoane.
Ce daruri de nuntă poți să oferi mirilor?
Dacă ai fost invitat la petrecerea unor buni prieteni, poate îți dorești să le oferi și altceva în afară de darul de nuntă. Astfel, înainte sau după eveniment poți oferi:
- obiecte de mobilier de care știi că au nevoie;
- decorațiuni pentru casă sau obiecte de artă, dacă sunt pasionați;
- electrocasnice performante;
- albume foto pentru nuntă, în care să-și păstreze amintirile;
- seturi de bijuterii;
- diferite cadouri personalizate;
Ține cont de sfaturile noastre dacă vrei să știi cât și cum să dăruiești la nuntă!