Nuntă în Maramureș: obiceiuri, tradiții și sfaturi de organizare Leave a comment

În mod tradițional, nunțile românești sunt caracterizate de o serie de ritualuri, care au menirea de a face trecerea de la o etapă de viață la alta. În prezent, nunta îmbină armonios elemente vechi și noi. În funcție de rădăcinile mirilor, evenimentul poate include mai multe obiceiuri și tradiții, acestea finalizându-se cu o petrecere. Zicala „câte bordeie, atâtea obiceie” se aplică și pentru nunțile din România, întrucât tradițiile și obiceiurile diferă de la o regiune la alta și, de cele mai multe ori, chiar și de la familie la familie.

Nunta în Maramureș, de pildă, este un ritual spectaculos, încărcat de obiceiuri menite să integreze noua familie în comunitate și să facă trecerea celor doi tineri la statutul de oameni maturi. Pregătită în cele mai mici amănunte, nunta în Maramureș încă se mai organizează după reguli nescrise, transmise din generație în generație. De la pregătirea zestrei și a costumelor, până la alegerea nașilor sau chemarea la ceremonie, nunta din această zonă a țării este încărcată cu tradiții și obiceiuri captivante.

Chiar dacă organizarea unei nunți nu este deloc o misiune ușoară, tinerii din Maramureș trebuie să facă în așa fel încât un astfel de eveniment să îmbine cu succes tradițiile și obiceiurile specifice, cu o petrecere de nuntă modernă. Iată care sunt cele mai cunoscute obiceiuri la o nuntă în Maramureș, dar și sfaturi pentru organizarea unui astfel de eveniment fastuos!

Obiceiuri și tradiții străvechi de nuntă în Maramureș

În Maramureș, căsătoria, prin întregul proces al ceremonialului tradițional, este o etapă încărcată cu o mulțime de semnificații și o sărbătoare care implică întreaga comunitate. Iată ce obiceiuri și tradiții maramureșene de nuntă obișnuiau să se respecte în vremurile străvechi!

Pețitul

În vremurile vechi, pețitul era realizat noaptea târziu, de către tatăl mirelui. Spre deosebire de practicile moderne, când un tânăr își cere singur mireasa în căsătorie, înainte flăcăii obișnuiau să trimită cererea prin purtători de cuvânt. Cererea în căsătorie se repeta, până când în a treia seară se primea un răspuns. Ulterior, se purta o discuție despre zestrea tinerei și data logodnei.

Logodna

În trecut, nunta începea cu ceremonia credinței. Conform tradiției, logodnicii mergeau la casa preotului, pentru a obține binecuvântarea. Logodna se desfășura apoi acasă la mireasă, în prezența rudelor viitorilor miri. În timpul petrecerii, verighetele mirilor erau ascunse într-un blid plin cu grâu, spunându-se că cel care va găsi primul verigheta va avea noroc și va comanda în casă.

Steagul de nuntă și cununa miresei

În Maramureș, ca și în alte regiuni ale țării, se practica anunțarea nunții în sat și împodobirea steagului de nuntă, un simbol al vitalității masculine. Mai mult decât atât, maramureșenii pregăteau și „împletirea cununii” miresei, în cadrul unei petreceri a fetelor. Cununa miresei era împodobită cu ciucuri și oglinzi, oglinzile simbolizând viață frumoasă și strălucitoare a mirilor.

Cu o noapte înainte de nuntă, numită și „noaptea steagului”, cantonierul, însoțit de un grup de tineri și muzicanți, mergea la casa mirelui cu steagul, pentru a dansa „jocul steagului”.

Chemarea la nuntă

În trecut, chemarea la nuntă cu siguranță nu era realizată pe baza invitațiilor de nuntă. Înainte de desfășurarea nunții, chemarea la nuntă era realizată de un om mai sărac. Chemătorul avea responsabilitatea de a merge din poartă-n poartă, pentru a invita sătenii la nuntă.

Portul mirilor

Pe vremuri, portul mirilor era unul specific. Mireasa purta o rochie albă simplă, poale și spăcel și zade, având elemente înflorate și de mătase. Rochia de mireasă era de obicei din pânză și prezenta aplicații colorate, pentru a accentua frumusețea tinerei. Mirele avea și el un port maramureșan deosebit. În timp ce vara purta izmene largi, cămeșe, laibăr albastru, cu aplicații de mărgele, iarna purta cioareci și doloman.

Pregătirile pentru ceremonia nunții atingeau apogeul odată cu gătirea miresei, eveniment care avea loc la prânz, în duminica nunții, în prezența rudelor și a prietenelor miresei. Îmbrăcată în port tradițional specific Maramureșului, fata era împodobită de nașă, în timp ce prietenele țineau oglina și pieptănele.

Tradiția cerea ca mireasa să fie pieptănată de o fată ai cărei părinți erau în viață. Înainte de ceremonia religioasă, nașa așeza florile de lămâiță și voalul. Găteala era însoțită de plânsete și cântări de jale, marcând despărțirea fetei de familie. Astăzi se mai păstrează încă din aceste tradiții de nuntă în Maramureș, mirii îmbrăcând încă portul popular.

Ceremonia religioasă și nunta

Pe vremuri, mirele și mireasa veneau la biserică separat, însoțiți de familie și prieteni. După slujba religioasă, fiecare grup pleca pe drumuri separate, la cele două case, pentru masa de nuntă. Abia ziua următoare mirele, alături de cantonier, prieteni și familie, mergeau să aducă mireasa. Apoi mergeau cu toții la casa mirelui, unde îi aștepta un nou festin.

Sursa foto: Shutterstock

Obiceiuri și tradiții actuale de nuntă în Maramureș

În general, sensul și semnificația obiceiurilor străvechi de nuntă s-au cam pierdut. Cu toate acestea, în Maramureș, obiceiurile și tradițiile de nuntă au reușit să se păstreze mai bine decât în alte zone ale țării. Deși cusutul steagului și cununii miresei nu se mai realizează, există câteva obiceiuri care încă se mai păstrează în anumite zone din Maramureș. Dintre aceste etape de organizare a nunții în Maramureș menționăm:

  • Pețitul, care astăzi este realizat de către mire;
  • Chemarea la nuntă, realizată de către miri sau un membru al familiei;
  • Iertăciunile către părinți, pentru a primi binecuvântarea din partea părinților;
  • Interzicerea întâlnirii dintre miri înainte de cununia religioasă, Biserica fiind locul în care drumurile li se vor intersecta;
  • Învelitul miresei, ajutată de nașă, druște sau alte persoane să se îmbrace pentru eveniment;
  • Aranjatul părului miresei, prin pieptănat, împletit sau prinsul florilor la urechi;
  • Purtarea costumelor tradiționale de nuntă, ca semn al respectului față de tradiții și obiceiuri;
  • Jucatul steagului, care presupune o horă bărbătească, în mijlocul căreia se află stegarul cu steagul de nuntă. În acest timp pot avea loc și strigăturile de nuntă, specifice în Maramureș;
  • Strigăturile la miri;
  • Strigăturile cu găina la nași;
  • Strigătura cu grâu;
  • Dezgătitul miresei, adică înlocuirea cununei miresei cu un batic de mireasă, specific femeilor măritate.

Sursa foto: Shutterstock

Sfaturi de organizare a unei nunți în Maramureș

O nuntă în Maramureș se concentrează pe simbolistica satului arhaic, ce surprinde toate valorile și obiceiurile străvechi. Spre deosebire de alte regiuni multe dintre tradițiile străvechi încă se păstrează în această zonă a țării. Astfel, particularitățile zonei contribuie la formarea unei identități autentice, prin simplitatea și prin tradițiile sale. Iată câteva sfaturi privind organizarea unei nunți maramureșene:

  • Ține cont de faptul că ceremonia de nuntă în Maramureș este și astăzi formată din etape precum pețitul, credința sau logodna, cununia și nunta propriu-zisă.
  • În cadrul unei nunți maramureșene, există două mari categorii de participanți: cei principali (mirele, mireasa, socrii mari și mici, nănașul și nănașa) și cei secundari (chemătorul la nuntă, stegarul, druștele, ceterașii, „cămășarul”, ceata de feciori, ceata de fete și nuntașii). Prin urmare, trebuie să te asiguri că fiecare personaj are rolul său bine stabilit la nuntă.
  • În cazul nunților în Maramureș, nu trebuie să-ți faci griji de când și cum se trimit invitațiile la nuntă, căci există chemătorul la nuntă sau mirii, care merg din poartă în poartă pentru a invita sătenii la eveniment. În Maramureș nu se ține cont de lista de invitați pentru nuntă, căci toți sătenii sunt invitați să participe.
  • Nici tematica nunții nu va reprezenta o urgență, căci decorul nunții va fi unul cu aspect rustic, tradițional, ghidat de obiceiurile transmise din generație în generație.
  • Alege cele mai frumoase mărturii de nuntă, fie că vorbim despre sticle mărturii sau borcane mărturii, decorate în mod tradițional.

Sursa foto: Shutterstock

În esență, o nuntă în Maramureș devine un adevărat spectacol, care reflectă tradițiile și obiceiurile transmise de generații. Obiceiurile de nuntă maramureșene sunt pline de autenticitate și vor face ca nunta să reziste testului timpului, prin recrearea celor mai frumoase tradiții. Așa-i că ți-ai dori și tu să te căsătorești în stil maramureșan?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.