Nunta de argint: Semnificație, organizare și idei de cadouri

Ai primit o invitație la o nuntă de argint? Indiferent dacă mergi la evenimentul părinților, al rudelor sau al unor prieteni apropiați, merită să te pregătești corespunzător pentru o ocazie specială.

În cazul în care te întrebi ce se sărbătorește, cum se organizează un asemenea eveniment și ce daruri sunt potrivite, îți venim în ajutor! Află ce semnificație are nunta de argint, care sunt pașii organizării și tradițiile, dar și ce poți oferi mirilor ajunși în această etapă a vieții!

Ce reprezintă nunta de argint?

Vrei să știi ce înseamnă nunta de argint? Orice an trecut de când mirii au spus „da” poartă o denumire specifică. De exemplu, aniversarea de 1 an de la căsătorie se numește nuntă de hârtie. La 10 ani de la căsătorie, avem nunta de tinichea, iar la 20 de ani distanță, nunta de porțelan.

Cea mai cunoscută este nunta de argint, care se sărbătorește la 25 de ani de la căsătorie, urmată de nunta de aur, la 50 de ani de la marele eveniment. Această idee de aniversare este populară și în țara noastră pentru că oferă ocazia cuplurilor să retrăiască anumite momente emoționante și să-și celebreze iubirea trainică, alături de toți cei dragi!

Care este simbolistica nunții de argint?

Simbolul nunții de argint poartă însuși numele acestui metal. De ce? Argintul este un metal rezistent și dur care nu oxidează ușor și poate fi purtat ani la rând fără să se deterioreze. Astfel, cuplul care a ajuns să celebreze 25 de ani de la căsătorie este asemănat cu duritatea, rezistența și frumusețea argintului.

Această sărbătoare datează încă din timpul Imperiului Roman. Atunci, bărbații le ofereau soțiilor coroane din argint. De-a lungul vremii, această sărbătoare a fost adaptată, iar în prezent, mirii folosesc verighete din argint și le înlocuiesc pe cele folosite cu un sfert de secol înainte.

Cine se ocupă de organizarea nunții de argint?

Ești curios să afli cine se ocupă de organizarea acestui eveniment de o însemnătate aparte? Desigur, mirii care sărbătoresc sunt primii pe listă. Însă, de multe ori, copiii lor sunt cei care le fac această surpriză plăcută.

Dacă ești în situația de a organiza o nuntă de argint pentru părinții sau rudele tale, ar fi bine să afli dacă își doresc o asemenea aniversare, unde ar vrea să fie petrecerea sau alte detalii utile. Poate că părinții își doresc o nuntă în aer liber, într-un cadru restrâns și intim. Fii la curent cu toate aceste informații înainte să te apuci de planificare!

Care sunt etapele organizării unei nunți de argint?

Cum se organizează o nuntă de argint? Pe primul loc este stabilirea bugetului, mai ales dacă te ocupi de acest lucru alături de cei dragi. Din fericire, poți să organizezi o nuntă cu bani puțini, în special în cazul în care mirii nu vor un eveniment fastuos.

După buget, gândește-te la lista de invitați pentru nunta de argint. Sunt persoane care vor să aibă o reuniune intimă, în timp ce alții își doresc o petrecere ca în tinerețe. Se ia în calcul și tema nunții. Pentru nunțile de argint organizate într-un cadru intim, nu ai nevoie de un stil anume, dar ține cont de preferințele cuplului în materie de culori sau decorațiuni.

În privința alegerii restaurantului, e clar că locația ideală depinde de numărul invitaților. Dacă mirii își doresc, pot opta pentru invitații haioase care să le anunțe rudele și prietenii de evenimentul minunat care urmează. În final, nu uita de ținuta de la nunta de argint. Nu este nevoie de rochii de mireasă și de voal, ci de outfituri mai casual. Desigur, acest lucru nu înseamnă că vârsta împiedica pe cineva să poarte haine colorate sau extravagante!

Ce obiceiuri se practică la nunta de argint?

Există obiceiuri care se pot împrumuta de la o nuntă clasică. Se pot trimite invitații, se aleg mărturii și se merge la un restaurant pentru o petrecere. Totuși, majoritatea alege o petrecere restrânsă, alături de familie și de cei mai buni prieteni. Dacă vrei să organizezi un astfel de eveniment, nu ești nevoit să retrăiești toți pașii făcuți în tinerețe, ci doar să te bucuri de compania celor dragi și să-ți sărbătorești iubirea.

Se reînnoiesc jurămintele de nuntă în biserică?

Știi deja că există jurăminte de nuntă care deși nu sunt tradițional românești pot fi rostite în cadrul slujbei religioase, în momentul tăierii tortului sau chiar la începutul petrecerii.

La nunta de argint, se reînnoiesc jurămintele de nuntă în biserică? Acest lucru nu este obligatoriu, ci se stabilește de către miri, alături de preotul din biserică. Reprezentanții bisericii spun că nunta de argint nu reprezintă o altă slujbă de cununie, ci o simplă ceremonie de mulțumire în fața lui Dumnezeu. Se pot folosi verighetele de argint pe care preotul le așază pe degetul mirilor.

Cu sau fără nași? Cuplurile care aleg să celebreze nunta de argint, apelează adesea la nașii de cununie din tinerețe. Însă, dacă aceștia nu mai sunt în viața lor, pot lua alături niște prieteni buni care să le fie martori.

Idei de cadouri pentru nunta de argint

Nu știi ce daruri să oferi la nunta de argint? Poți să cumperi obiecte care marchează acest eveniment. De exemplu, poți oferi mirilor obiecte din argint, indiferent dacă optezi pentru bijuterii, tăvițe sau veselă pentru bucătărie. Dacă îi cunoști pe soți, ai în vedere și pasiunile lor comune. Poate le place sportul, sunt fani ai grădinăritului sau preferă lectura. Dacă păstrezi în minte obiceiurile lor, le poți oferi cadouri pe cinste.

Ar fi bine să nu omiți nici vârsta mirilor. Este clar că nu vorbim despre adolescenți sau persoane de 20 de ani, așa că merită să îți îndrepți atenția către daruri care inspiră maturitate sau eleganță. Nu ești nevoit să le oferi doar obiecte, ci și bilete la teatru sau film, vouchere pentru SPA sau alte invitații care știi că le-ar plăcea.

Iată câteva idei concrete:

  • bijuterii personalizate din argint, gravate cu data nunții;
  • coliere personalizate cu fotografia mirilor din tinerețe;
  • trofee pentru nunta de argint, gravate cu data sărbătoririi a 25 de ani de la eveniment;
  • sticle de băutură, cu o eticheta personalizată;
  • o vacanță;
  • albume foto cu fotografii care au fost făcute pe parcursul a 25 de ani;

Nunta de argint este un eveniment emoționant care te încarcă de energie!

Cine a citit acest articol a fost interesat de produsele